4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen “Geçici 23. Madde” ile kısa çalışma ödeneğine başvuru ve yararlanma koşullarına getirilen değişikliklerin tamamı Covid-19’un olumsuz etkileri sebebiyle düzenlenmiş olup bu sebeple şimdilik 30.06.2020 tarihine kadar geçerli olacaktır. Cumhurbaşkanı tarafınca bu sürenin 31.12.2020 tarihine kadar uzatılması mümkündür. Aşağıda 4 ana başlıkta 7226 sayılı kanun ile kısa çalışma ödeneğine yönelik olarak getirilen değişikliklere değinmekteyiz.
“Covid-19 Etkisi” Başvuru Formlarına Eklenmiştir.
Geçici 23. Madde ile kısa çalışma ödeneği başvuru nedenleri arasına” Covid-19 kaynaklı zorlayıcı sebep” açıkça eklenmiştir. İşkur internet sitesinde mevcut maktu başvuru formları incelendiğinde daha önce “Dışsal Etkilerden Kaynaklanan Zorlayıcı Sebep” başlığı mevcutken ilgili başlık yeni uygulamada alt başlıklara bölünmüş ve “Covid 19 etkisi” seçeneğinin eklendiği görülmüştür.
Bu düzenleme ile İşkur tarafınca Covid-19 özelinde başvuruların ayrı olarak değerlendirileceği tartışmasız hale gelmiş, başvuruların işyeri ziyareti gerçekleştirilmeden uzaktan değerlendirme ile sonuçlandırılacağı da İşkur internet sitesinde açıkça ilan edilmiştir.
Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanacak Çalışanların Kapsamı Genişletilmiştir
İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için daha önce 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre İşsizlik sigortası (işsizlik maaşı) hak etme koşullarını yerine getirmesi şartı aranırken yeni düzenleme ile 30.06.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve istisnai yararlanma koşulu getirilmiştir.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları:
- Başvurudan önce son 60 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak (eski düzenleme 120 gündür)
- Son 3 yıl içinde en az 450 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak (eski düzenlemede 600 gündür)
İstisnai yararlanma hali
Kısa çalışma başvurusu anında yukarıdaki koşulları sağlamasa dahi işçinin daha önceki çalışmalarında işsizlik ödeneğini hak etmiş olmasına rağmen kullanmadığı süreler mevcutsa bu süreleri Covid-19 kapsamında kısa çalışma ödeneğinden yararlanarak kullanabileceklerdir. (Örnek: İşçi son 60 gün kesintisiz olarak çalışmamış, işyerine daha yakın bir zamanda giriş yapmıştır. Buna rağmen daha önceki çalışmalarında işsizlik ödeneğini haketmiş ancak tamamını kullanmamış ise Covid-19 kapsamında kısa çalışma ödeneğinden faydalanma şartlarını taşıdığı kabul edilecektir.)
İşverene Mevcut İstihdamı Koruma Sorumluluğu Getirilmiştir.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak isteyen işverenler yeni düzenleme kapsamında işçi çıkarmamayı da taahhüt etmektedir. İşverenlerin kısmi çalışma ödeneğinden faydalandıkları sürece İş Kanunu 25/II maddesi (işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışları sebebiyle haklı fesih) kapsamı hariç işçi çıkarmamaları gerektiği madde metnine geçmiş olup aksi halde kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayacakları belirtilmiştir.
Çalışanlara Yapılacak Ödeme Miktarı ve Süresinde Değişiklik Yapılmamıştır.
Değişiklikler arasında ödeneğin kaynağı, miktarı veya süresine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. İşkur tarafınca ödenecek olan kısmi çalışma ödenekleri her bir işçinin bakiye işsizlik ödeneği ile sınırlıdır. Ödenecek aylık kısa çalışma ödeneğinde de herhangi bir değişiklik yoktur ve işçinin bir aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemez. (2020 yılında aylık kısa çalışma ödeneği üst limiti net 4.380,99 TL’dir)
Kısa çalışma uygulamasının süresi de değişmemiş olup 3 aydır. Kanuna eklenecek Geçici 23. Madde 30.06.2020 tarihine kadar geçerli olup bu süre olağan 3 aylık kısa çalışma uygulaması ile uyumlu olarak öngörülmüştür.
Ülkemizde Covid-19’un olumsuz etkilerinin 30.06.2020 tarihinden sonra da sürmesi halinde Cumhurbaşkanı kısa çalışma ödeneği süresini toplamda 6 aya uzatma yetkisine sahip olduğu gibi meclisten geçen düzenlemede Cumhurbaşkanı’na Geçici 23. Madde ile getirilen düzenlemeleri de 31.12.2020 tarihine kadar yürürlükte tutma yetkisi tanınmıştır.
Güncel yazılarımız ve iletişim bilgilerimize ulaşmak için bizi https://www.yigitavukatlik.com adresinden takip edebilirsiniz.